Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Συνεπείς οι πράξεις, μα σκόρπιες οι σκέψεις




Ναι, σε πολλούς είναι οικεία αυτή η αίσθηση: Να λες μια ζωή «έχω καιρό» και ξαφνικά να βρίσκεσαι εκεί που ο καιρός έχει τελειώσει. Να βρίσκεται σε μια νεκρά ζώνη. Το αίσθημα του κενού.
Εκείνο το μήνα μπορέσαμε να ξεκινήσουμε ξανά από το τίποτα και χωρίς να λογαριάζουμε τον καιρό.
Ένα άγχος και μια ταραχή χτύπησε το κοινωνικό σώμα που έχει συνηθίσει να περιφέρεται από κλουβί σε κλουβί με το γνωστό ανάλαφρο αίσθημα ξεπεσμού… Οι πόρτες άνοιξαν… Και το αμήχανο ερώτημα στριφογύριζε στα μυαλά τους: «Τι να κάνω τώρα;». Βέβαια μεταξύ τους δεν συζητούν τέτοια πράγματα, ως φυσική συνέπεια της σύγχρονης ιδιώτευσης. Όσοι έμειναν στο πόστο τους, παρακαλούσαν κάθε μέρα να τελειώσει αυτό το πράγμα. Καμιά φορά μάλιστα άκουγες κάποιους περαστικούς, κάποιες που αγόραζαν τα λαχανικά τους, κάποιους που άλλαζαν το κανάλι, κάποιες που φώναζαν το ατίθασο γιό τους, να σιγοψιθυρίζουν: «Θεέ μου σε παρακαλώ, καν΄το να σταματήσει!». Ήθελαν να συνεχίσουν την καθημερινή τους διαπραγμάτευση που γεμίζει κάποιες ώρες την φρίκη της καθημερινότητας. Ήθελαν να συνεχίσουν την προδιαγραμμένη τους πορεία. Όπως και όταν σηκώνεσαι βράδι, το σώμα κοιμισμένο, μόνο του βρίσκει το δρόμο στο σκοτάδι αλάνθαστα για ένα ποτήρι νερό, να πάει κάτω τ’ όνειρο.

Μα ξέρανε ότι οι άνθρωποι στο δρόμο είχαν δίκιο. Καταλάβαιναν με το βέλτιστο τρόπο την πραγματική αιτία. Όχι δεν ήταν μόνο η δολοφονία του παιδιού. Δεν είναι μόνο η φτώχεια. Είναι αυτό το απροσδιόριστο κενό που πλανάτε και μετατρέπει από την προσυλλογιστική περίοδο τους ανθρώπους σε ανδρείκελα που μιλούν με λέξεις ξένες. Προσανατολισμένοι προς τον καθοδικό σωλήνα της συσκευής με το οπτικό ορίζοντα εγκλωβισμένο στην οθόνη της τηλεόρασης, με μια θλιβερή στάση υποδούλωσης, συναισθάνονται τις ανάγκες και τις ανησυχίες, όχι τις δικές τους ή των όμοιων τους, άλλα των κυριάρχων.
Βλέπουν, όχι την πραγματικότητα, άλλα διάθλασή της μέσα από διάφορα οπτικά μέσα.
Ακούν, όχι τις φωνές ή τις κραυγές, άλλα τις αναστραμμένες ανακλάσεις τους.
Δεν γεύονται, δεν αγγίζουν, δεν νοιώθουν.
Αυτά έκανε και αδρανούσε η μια μερίδα.

Η άλλη μερίδα, βρήκε το σθένος και βγήκε από τα κλουβιά, μίλησε και έπραξε. Μαζί με τους μαθητές και άλλοι. Οι απόκληροι, οι «τελειωμένοι», οι περιφρονημενοι και οι φτωχοδιάβολοι, οι κακομοίρηδες, οι αποτυχημένοι από επιλογή ή χωρίς επιλογή, οι φοβισμένοι που ποτέ δεν έδειξαν το φόβο τους, αυτοί με το μυαλό που καίει, αυτοί που έχουν τόσα να πουν αλλά ποτέ δεν είχαν πώς να τα πουν, «αυτοί που δεν κάνουν την κοινωνία να λέει: α, αυτός θα πάει μπροστά». Όλοι αυτοί που στη σύγχυση του διαλόγου ποτέ δεν είχαν πειστικά επιχειρήματα και που κανείς ποτέ δεν τους πήρε στα σοβαρά, αν και όλοι καταλάβαιναν πως είχαν δίκιο, αλλά δεν τους σύμφερε να το παραδεχτούν, γιατί αν το κάνανε θα όφειλαν να παραδεχτούν στο εαυτό τους ότι η ζωή τους είναι ένας συνδυασμός από μια γκάμα επιλογών που τους παρέχει το σύστημα, ότι είναι απατεωνίσκοι που κοροϊδεύουν τους πάντες και προσποιούνται ότι πιστεύουν τα παρόμοια ψέματα των θλιβερών τους συνοδοιπόρων.

Οι καφέδες του πρωινού, οι καφέδες του απογεύματος, τα σκορπισμένα βράδια, όλες οι ευτελείς συνήθειες, οι ανούσιες φιλικές συνεστιάσεις, οι ίντριγκες των αθροισμένων μοναξιών, οι μικροπρέπειες ημερήσιας διάταξης, η κριτική του γείτονα, οι καθημερινές εξιδανικεύσεις, τα προσωπικά προτεκτοράτα… Χάθηκαν. Σαν να ήταν ένα κακόγουστο κωμικό θεατρικό σε συνέχειες, που ίσως αν το δεις στον ύπνο θα σε ξυπνήσει κάθιδρο και μες τον τρόμο.

Οι στρατηγοί χωρίς στρατό, οι πολιτικές φωτιές με τις ξύλινες γλώσσες, οι αναλύσεις για την ανάλυση οι πρωτοπορίες, οι αόρατοι τιμονιέρηδες, οι σταλινικοί, οι μικροηγέτες που περπατούν καμαρωτά, οι ιδεολογίες και τα «θα σου πω εγώ τι πρέπει να γίνει»… Εξαερώθηκαν. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Η Ιστορία τους έκλεισε την πόρτα κατάμουτρα. [ Αν και αυτοί, παμπόνηροι όπως είναι, θα βρουν τρόπο να την παραβιάσουν για να επανατοποθετηθούν…]

Στο κέντρο του περιφραγμένου με σύνορα γεωγραφικό χώρου που επιβιώνουμε, ξέσπασε μια άγρια κοινωνική έκρηξη. Ταυτόχρονα και ανεξάρτητα ξέσπασαν επιθέσεις και μάχες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του χώρου. [ Εκείνο το σαββατόβραδο, όταν με τους ισότιμους συνοδοιπόρους κατεβαίναμε για επίθεση, κάποιοι από εμάς συνάντησαν μερικά 15χρονα να κοιτάνε με ενοχικό βλέμμα και να μας γνέφουν «μα καλά, τι είναι αυτά που κάνετε;». Γνώριμα πρόσωπα-προφανώς ήταν ο εαυτός μας πριν πολλά χρονιά. Φυσικά τα αγνοήσαμε, δεν είχαμε χρόνο. Εξάλλου μικρά παιδιά είναι, κάποια στιγμή θα καταλάβουν. Το μέλλον προμηνύεται πιο μαύρο από ποτέ. Η σημερινή εκμετάλλευση και καταπίεση θα ωχριά μπροστά στην εκμετάλλευση και καταπίεση του μέλλοντος.]

Η επιστροφή στην κανονικότητα της ομαλότητάς ή στην ομαλότητα της κανονικότητας, δεν ήταν απαραίτητα αναμενόμενη. Όμως κατέφτασε και επιβλήθηκε στην λογική της πλειοψηφίας.

Ωστόσο, οι θαυμαστές «αισχρές μειοψηφίες» δεν σιωπούν.
Το διακύβευμα είναι απλό: ονομάζεται ζωή.
Συνεπώς, η επίθεση στην ειρήνη των κυριάρχων και σε όσους την υποστηρίζουν συνεχίζεται.

4 σχόλια:

  1. ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ, ΦΑΣΙΣΤΟΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΑΝΑΡΧΟΞΕΦΤΙΛΕΣ...!

    'ΘΑ ΣΑΣ ΛΗΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ'_.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΙΧΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΑΠΙΑΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ, ΓΑΜΑΜΕ ΑΒΕΡΤΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ, ΤΙΣ 'ΠΟΥΤΑΝΟΜΥΑΛΕΣ' ΑΝΑΡΧΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΕΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΣΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 'ΚΟΥΡΑΔΟΧΕΣΜΕΝΗ' 'ΧΙΛΙΟΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΗ' ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΣΑΣ, ΕΚ ΓΕΝΝΕΤΟΙΣ ΑΝΑΡΧΙΔΙΑ...!

    'ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΖΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΛΤΕΖΑ'_.
    'ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΩΛΟΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΙΧΑΜΑΤΟΣ ΤΟΝΤΙ'_.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΤΟ 'ΛΑΘΡΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟ' ΤΣΟΥΛΙ ΕΚ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ... 'ΚΟΥΝΕΒΑ'. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΔΩ_.

    'ΒΙΤΡΙΟΛΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΑΚΟΜΗ'_.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΝΑ ΛΗΩΣΤΕ ΣΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ...!

    'ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΟΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ'...!

    'ΖΗΤΩ Η 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936'
    'ΖΗΤΩ Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967'


    ΑπάντησηΔιαγραφή