Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Λευκάδα: έξω οι νταβατζήδες από τις παραλίες


Το παρακάτω κείμενο μας το έστειλαν οι σύντροφοι από την Λευκάδα και αφορά τις παραλίες του νησιού και ειδικότερα την παραλία Πευκούλια. Μιας παραλίας απίστευτης φυσικής ομορφιάς, που τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια ιδιωτικών συμφερόντων, έχει χάσει ακόμα το όνομά της, μιας και πολλοί την προσδιορίζουν με το όνομα του καταπατητή της...




Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο των συντρόφων:

Λευκάδα: έξω οι νταβατζήδες από τις παραλίες

Οι επιθέσεις του κράτους και των αφεντικών προς τους αυτοδιαχειριζομενους χώρους, τις καταλήψεις και γενικά σε κάθε ελεύθερο χώρο δεν περιορίζονται μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά εξαπλώνονται σε κάθε γωνιά του τόπου αυτού στον οποίο ζούμε. Εξαπλώνονται σε κάθε γωνιά όπου οι άνθρωποι καταφεύγουν ώστε να αισθανθούν επιτέλους κάπως ελεύθεροι, χωρίς να διαμεσολαβούν ανάμεσα τους τα χρήματα, οι συμφεροντολογικές σχέσεις, οι προκαταλήψεις, οι προκαθορισμένες συμπεριφορές και όλα τα συναφή στοιχειά που διέπουν ένα μέρος των ανθρώπων της κοινωνίας αυτής.Από τα πάρκα της Ζωοδόχου Πηγής κ Ναυαρινου και Κύπρου κ Πατησίων τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και όλες τις καταλήψεις που υπάρχουν και που συνεχώς ξεφυτρώνουν στον ελλαδικό χώρο, μέχρι και την παραλία ενός απομακρυσμένου νησιού, η επίθεση τους έχει τα ίδια χαρακτηριστικά: καταστολή-ανάπτυξη-κέρδος.

Καταστολή των δράσεων και των κινήσεων μας, της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης μας, της συλλογικοτητας, της αλληλεγγύης, των αληθινών ανθρώπινων σχέσεων.

Ανάπτυξη του τσιμέντου, της μίζας, της εργολαβίας, της ρουφιανιάς, της αρπαχτής, του τραμπουκισμου, του τρόμου.

Κέρδος: τα χρήματα, η αποστείρωση, η ομοιομορφία, η εκμετάλλευση, η αποξένωση, ο περιορισμός, οι προβλεπόμενες και προκαθορισμένες συμπεριφορές, ο κοινωνικός έλεγχος, η καταστροφή της ζωής μας.

Και η μανία τους προς τους χώρους αυτούς δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι οι χώροι αυτοί (καταλήψεις, αυτοδιαχειριζομενοι χώροι, ελεύθεροι χώροι)χρησιμοποιούνται είτε ως ορμητήρια, είτε ως καταφύγια στους κοινωνικούς αγώνες και (ειδικά) σε περιόδους κοινωνικών εκρήξεων. Για αυτό και αποτελούν έναν από τους σταθερούς στόχους τους. Γιατί γνωρίζουν ότι κάθε κατάληψη, κάθε πάρκο και πλατεία, κάθε αυτοοργανωμένος και αυτοδιαχειριζομενος χώρος, κάθε χώρος που καλύπτεται από άσυλο, είναι η εν δυνάμει απειλή της αρρωστημενης ησυχίας τους, της ευημερίας τους, της επιφανειακής ηρεμίας που προσπαθούν να δημιουργήσουν και να κρατήσουν στα πλαίσια της κανονικότητας και της πειθαρχίας.

Το νησί της Λευκάδας

Τα τελευταία χρονιά στο όνομα της "ανάπτυξης" του νησιού οι λεηλασίες των παραλιακών (κυρίως) χώρων γίνονται απροκάλυπτα και με ξέφρενους ρυθμούς.Ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετερίες χτίζονται πάνω στο κύμα μαντρώνοντας τις παραλίες και την πρόσβαση σε αυτές με τα μαντρόσκυλα να έχουν υιοθετήσει ένα ύφος το ότι σου κάνουν και χάρη που σε αφήνουν να περάσεις και να πας στις "παραλίες τους".

Οι εργολάβοι της φιλοξενίας, αποσκοπώντας στον οργανωμένο τουρισμό των αποχαυνωμένων τουριστών, οι οποίοι έρχονται να κάνουν τις μίζερες διακοπές τους κουβαλώντας μαζί τους τα κόμπλεξ και την καταπίεση που τους αφήνει η μεγαλούπολη, δεν αποδέχονται άλλους τουρίστες εκτός από την συγκεκριμένη κατηγορία η οποία καταναλώνει και αφήνει κέρδη στους ''επαγγελματίες υποδοχείς της''.Όλοι οι άλλοι που επιθυμούν να κάνουν διακοπές χωρίς απαραίτητα να πληρώσουν τους νταβατζηδες της φιλοξενίας θεωρούνται ''τζαμπατζήδες'' και ''άπλυτοι''.Έτσι, συνεχίζουν την καταστροφική ''ανάπτυξη'' τους καταπατώντας και λεηλατώντας κάθε τι όμορφο, κάθε τι που δεν έχουν τα κοτσια να χαρούν σαν άνθρωποι και βγάζουν εκεί όλο το μίσος τους νομίζοντας ότι ''κατακτώντας'' και απομυζώντας κέρδη θα νιώσουν καλύτερα.Δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί/νομαρχιακοί σύμβουλοι, πολιτικοί μηχανικοί και λοιποί αετονύχιδες παίρνουν εργολαβία αυτά που ανήκουν σε όλους μας.

Το παράδειγμα της παραλίας Πευκούλια (που άτυπα έχει μετανομαστεί σε "Βαγγέλης")

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παραλίας Πευκούλια του Αγίου Νικήτα οπού ο τραμπούκος καταπατητής (μέλος του δημοτικού συμβουλίου) έχει οικειοποιηθεί μια τεράστια έκταση η οποία βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, χτίζοντας εκεί τουριστικές εγκαταστάσεις. Φυσικά, τίποτα πριν λίγα χρόνια δεν του άνηκε (όπως ποτέ δεν θα του ανήκει) και ότι ''απέκτησε'' το απέκτησε με τις γνωστές τακτικές του τραμπουκισμού (καταπάτηση/λάδωμα/γλείψιμο/απειλές/νταβατζηλήκια κτλ).Εκτός των άλλων, έχει περάσει στην κυριότητα του και τις δυο εισόδους που οδηγούν στην παραλία, με αποτέλεσμα για να πας στην παραλία πρέπει πρώτα να περάσεις από το αδιάκριτο βλέμμα του κάνοντας σου και χάρη που σου επιτρέπει να περάσεις μέσα από την ''ιδιοκτησία'' του. Οι δε πέντε-έξι ελληνικές σημαίες που έχει βάλει πάνω στην μάντρα σου υπενθυμίζουν ότι ''εδώ είναι Ελλάδα'' και δεν έχουν χώρο οι ''άπλυτοι'', όπως συνηθίζει να αποκαλεί τους παραθεριστές οι οποίοι δεν έχουν διάθεση να πληρώσουν δραχμή για τις υπηρεσίες του νταβατζή αυτού της παραλίας.Δηλαδή, ο τραμπούκος αυτός, εκτός του ότι έχει καταπατήσει ένα μεγάλο μέρος της παραλίας, παριστάνει και το μπάτσο/τροχονόμο της κρίνοντας ποιος είναι κατάλληλος και ποιοςόχι να πάει σε αυτή και εκτός αυτών παραδίδει και μαθήματα πατριωτισμού.


Η παραλία αυτή όμως έχει και άλλη βαρύτητα, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες κόσμος τα καλοκαιριά κάνει ελεύθερο κάμπινγκ εκεί δίνοντας το δικό του χρώμα στην παραλία, αλλά και στην έννοια των «διακοπών» γενικότερα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει δωμάτια και λοιπά τουριστικά έξοδα. Και αυτό φυσικά δεν αρέσει ούτε στον τραμπούκο, ούτε στην παρέα του οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν και να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα στο ελεύθερο κάμπινγκ, είτε φωνάζοντας τους μπατσους (με το αζημίωτο φυσικά) για να μαζέψουν τους κατασκηνωτές, είτε τρομοκρατώντας τον κόσμο με απειλές και χειροδικίες, είτε μεταφέροντας σκουπίδια στην παραλία για να πουν μετά ότι οι κατασκηνωτές βρωμίζουν την παραλία και ότι είναι ''άπλυτοι''.Έτσι, αυτό που ''σκέφτονται'' τώρα οι αετονύχιδες είναι να ανοίξουν άλλο δρόμο που να οδηγεί στην παραλία (αφού οι άλλοι δυο ιδιωτικοποιηθήκαν από το λαμόγιο) ο οποίος μάλιστα θα τη διασχίζει σε όλο το μήκος της, ουσιαστικά καταστρέφοντας την όπως καταστρέψανε και αρκετές άλλες...

Η παρουσία μας το καλοκαίρι εκεί μπορεί να μην αποτελεί από μόνη της τη λύση σε πιθανή καταστροφή της παραλίας (καθώς οι τέτοιου είδους "εργασίες ανάπτυξης'' γίνονται στα μουλωχτά το χειμώνα), όμως όσο είμαστε εκεί και οικειοποιούμαστε την παραλία σίγουρα πιο δύσκολα θα βάλουνε χέρι.

Η πρόταση είναι να γίνει ένα κάλεσμα το καλοκαίρι από τους κατασκηνωτές και όσους άλλους ενδιαφέρονται για την παραλία με σκοπό τη συνέχιση του ελεύθερου κάμπινγκ κ την αποτροπή της περαιτέρω καταστροφής και καταπάτησης της παραλίας.Είμαστε όλοι προσκεκλημένοι για ελεύθερο κάμπινγκ για ένα ακόμη καλοκαίρι.

ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

Σύντροφοι από Λευκάδα.

15 σχόλια:

  1. πριν λιγες μέρες στα Πευκούλια και ώρα 2 μετα τα μεσάνυχτα, κυπριος φοιτητής που φοιτά στο Πανεπιστήμιο Αγρινίου, δέχτηκε απροκλητη επίθεση με σιδερολοστό απο τον Βαγγέλη! Ο φοιτητής ευτύχως κατάφερε και του ξέφυγε...
    Το σκηνικό έγινε (για όσους ξέρουν) στην γεφυρούλα που πας στην παραλία.
    Μάλλον το καλοκαιρι του Βαγγέλη θα είναι δύσκολο φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω κατασκηνώσει στα Πευκούλια πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Όποτε έχω μιλήσει με άλλους κατασκηνωτές, η φίλους και γνωστούς που έχουν βρεθεί στη παραλια, το συμπέρασμα είναι ένα... "Τι μαλάκας είναι αυτός ο Βαγγέλης"
    Είναι στιγμές που η έννοια μαλάκας, αποκτά αντικειμενικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Βαγγέλης, ισχυρίζεται ότι ο δρόμος που κατεβαίνει στη παραλία (πριν το γεφυράκι) είναι ιδιοκτησία του, και γι'αυτό δεν επιτρέπεται όχι να παρκάρεις, αλλά ούτε και να περάσεις από εκεί αν ανήκεις στη κατηγορία των "άπλυτων". Στις 17/8/11, υπήρχε αστυνομικό μπλόκο στο δρόμο "του Βαγγέλη" το οποίο μου έκανες σωματικό έλεγχο. Δηλαδή ρε Βαγγέλη μπορώ κι εγώ να φωνάξω την αστυνομία στο γκαράζ μου να κάνει έλεγχο στους περαστικούς; Η η αστυνομία δε συμμερίζεται την άποψή σου περί ιδιοκτησίας και καταπατά το "δρόμο σου";
    Επίσης, για όποιον βρεθεί εκεί: Η αστυνομία ήρθε και τη Παρασκευή και δήλωσε ότι τη Δευτέρα 22/8 θα έρθει να κάνει σάρωση!
    Το ΣΔΟΕ πότε θα πάει στο Βαγγέλη να τον ρωτήσει γιατί δεν κόβει αποδείξεις; Το Υπ. περιβάλλοντος για την καταπάτηση του αιγιαλού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. epishs opoioi anarotioynte ti symbainei me ta pauka kai einai arrwsta me to gnwsto aspro koukouli[o mikroorganismos aytos trefete apo toys xymous toy peykou kai molinete syni8os apo melisokomous pou to kanoyn nono kai nono giati o xymos toy kanei kalo sta melissia gia meli toy dasous,alla to dentro pethenei kai peftei opos polles fores eidame entromoi... h apanthsh briskete ksana sto vaggeli pou einai o monos pou eynoeite apo thn katastrofh ton peykon...!!!
    TA SYMPERASMATA DIKA SAS...mexri to epomeno kaloakairaki mia kai mono "eyxh"...LEYTERIA STA PEYKOULIA APO TOYS TSIFLIKADES-BAGELIDES KATAPATHTES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μολις γυρισα απο Πευκουλια,,,τι ωραια που ηταν!!!!!!!!Οσο αφορα το παραλιαρχη Βαγγελη,,οτι εχει γραφτει ισχυει,,αλλα,,αν εισαι διακριτικος δε σε ενοχλει,,δηλαδη,δε αφηνεις το αυτοκινητο μεσα στο οικοπεδο του,2 μετρα ποιο πανω απο την εισοδο υπαρχει τεραστιος χορος να αφησεις το αυτοκινητο,μπορεις ανετα να κανεις τα ντουζακια σου να φορτισεις κινητα στο beach bar που εχει Πινοντας μια πορτοκαλαδα,μη σας παρει γραμμη οτι ειστε τζαμπατζιδες.Αν δε σας απασχολει το ντουζακι και η φορτιση και δεν αφησετε αυτοκινητο μεσα στο οικοπεδο του τοτε γραψτε το Βαγγελα στα π...... σας.
      συμαντικο,,τα παιδια που δουλευουν στο beach bar ειναι ξηγημενα,δε μπορω να γραψω παραπανω γιαυτο,οποιος παει και τα γνωρισει θα καταλαβει.
      Επισης για δικια σας ασφαλεια,ο Βαγγελης κραταει αριθμους αυτοκινητων που εστω σταθμευουν για μια βουτια,και αν μεινει τη νυχτα μεσα θα σε βρει σιγουρα να σου την πει.Πηγαμε πολυ προκατειλημμενοι αλλα τελικα οκαταπατητης Βαγγελας αυτος ο αγρυπνος φρουρος των συνορων του δε μπορεσε να μας κανει τιποτα,γαιτι απλα τον αγνοησαμε.Αν τσακωθεις μαζι του χανεις το χρονος σου.Γνωρισα παιδια που εχουν σκηνες ολο το καλοκαιρι γιατι δουλευουν στη λευκαδα,μας ειπαν '''΄παιδια ο Βαγγελας θελει δουλεμα 'οποτε τον εβλεπε του φωναζε απο μακρια ""γεια σου Βαγγελη αρχηγε μουουουουυυ ΄΄΄και τα πανε μια χαρα. μετα το γεφυρακι Βαγγελας τελος.Ημουν μπροστα σε σκηνικο που κατι παλικαρια μπηκαν μεσα στο οικοπεδοπαρκινγκ του για αναστροφη και εγινε πανικος,ακουστηκαν πολλα και απο τις δυο μεριες,την επομενο πρωι ηταν το λιμενικο και μιλαγε μαζι του.Μη φοβατε κανεις τον ανθρωπο που εχει κλεισει καθε προσβαση στη παραλια,οσο για τη μπαμπακιαση που εχουν τα πευκα ειναι θλυβερο να τα βλεπεις να πεθαινουν,η αληθεια ειναι πως και εγω σκεφτηκα μηπως ειναι βρωμοδουλεια του Βαγγελα, περαν τουτου ομως, που ειναι η δασικη υπηρεσια του νομου;γιατι λυση υπαρχει.Αυτο που μπορουμε σιγουρα να κανουμε,ειναι προσεχουμε τα καινουρια δεντρα που βγαινουν να μην αφηνουμε σκουπιδια,ουτε γοπα,να μαζευουμε σκουπιδια και τα σκουπιδια εκεινων που ΞΕΧΑΣΑΝ ....
      Εμεις περασαμε ονειρικα και το ευχομαι σε ολους σας.....

      Διαγραφή
  5. ΑΝΑΡΧΟΨΟΦΙΜΙΑ, ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ...!

    ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΑΝΑΡΧΙΔΙΑ, ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ανώνυμος....οπως οι παπουδες του εδιναν τους ελληνες στους ναζι με κουκουλα για να ειναι ανωνυμοι

      Διαγραφή
  6. ανώνυμος....οπως οι παπουδες του εδιναν τους ελληνες στους ναζι με κουκουλα για να ειναι ανωνυμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φοβερή παραλία πραγματικός παράδεισος.Έμεινα με σκηνή και πραγματικά ήταν καταπληκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πηγαίνω στα Πευκουλια για ελεύθερο τα τελευταία 6 χρόνια ανελλιπώς. Ο συγκεκριμένος τύπος εκτός από το ότι είναι τέρμα ασυμπαθιστος,κλέβει και πράγματα από σκηνές... Μας έκλεψε πετσέτες, κατσαρολακια και παπούτσια..μάθαμε ότι το κάνει αυτός από εμπιστο ατομο,κάτοικο Λευκάδας και δε μας κάνει εντύπωση μιας και κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να γαμησει τις διακοπές όσων δε του σκάνε φράγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Βαγγέλας και ο Λάμπρος είναι οι τραμπουκοι καταπατητές της περιοχής μέχρι ξύλο έχουνε ρίξει σε κόσμο.Ο Λάμπρος είναι μέλος του Σύριζα και τον καλύπτουν όσοι τους έχει εξυπηρετήσει λόγω συγγένειας με πρόσωπο ψηλά στην ιεραρχία του κόμματος.
      Πριν το Σύριζα ήτανε με τη δεξιά και το Πασόκ και έκανε τις δουλειές του με την κάλυψη τους.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  10. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ ΕΚΕΙ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ, Ε ΔΕΝ ΕΙΒΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΑ ΑΤΟΜΑ.ΑΝΤΕ. ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΕΡΓΑΡΕΩΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΡΟΥΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΩΜΟΧΕΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ..ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή